Spirulina
Arthrospira platensis
Spirulina jsou volně plovoucí vláknité sinice. Přirozeně se vyskytují v tropických a subtropických jezerech, kultivovaná spirulina je produkována v otevřených kanálech s řízeným oběhem vody.
Byla již součástí potravy Aztéků, nazývali ji “tecuitlatl”. Sušená obsahuje asi 60% proteinů, lipidy, kyselinu gama-linolenovou a alfa-linolenovou, kyseliny linolovou, stearidonovou, eikosapentaenovou, dokosahexaenovou a arachidonovou. Nalezneme v ní vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, C, A a E, je zdrojem draslíku, vápníku, chrómu, mědi, železa, hořčíku, manganu, fosforu, selenu, sodíku, zinku a mnoha pigmentů.
Buňky spiruliny jsou pro člověka lehce stravitelné. Spirulina neutralizuje škodlivé radikály, působí antivirově a celkově podporuje vitalitu a obranyschopnost. Zvyšuje fyzickou i psychickou výkonnost organismu, působí na zdravé trávicí ústrojí a střevní mikroflóru, podporuje zdravou krvetvorbu a tvorbu hemoglobinu, přispívá k regulaci hormonální aktivity, podporuje nárůst svalové hmoty a urychluje metabolismus. V neposlední řadě snižuje míru únavy a vyčerpání.