Kakaové boby
Theobroma cacao
Kakaovník pravý je stálezelený strom s tlustým kmenem s plstnatými větvemi. Listy jsou tmavě zelené, narůžovělé květy vyrůstají přímo na kmeni nebo na silných větvích. Plodí až 30 cm dlouhou protáhlou bobuli žluté, hnědavé až červené barvy. Plod obsahuje kulovitá až zploštělá semena, tzv. kakaové boby.
Nejvyšší kvalita kakaových bobů pochází z odrůdy Criollo a je považovány za jedinečnou pochoutku. Díky jejich šetrnému zpracování při nízkých teplotách bez pražení jsou v nich zachovány všechny nutriční látky, díky nimž je kakao Indiány právem nazýváno Pokrmem bohů.
Kakao dokáže navodit dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků. Kakao je plodinou bohatou na antioxidanty, které nás chrání před působením volných radikálů. V kakau jsou zastoupeny v podobě polyfenolů, katechinů a epikatechinů. Kakao obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega 6, které však bývají v čokoládách pražením znehodnoceny na zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Kakao rovněž obsahuje řadu minerálů a vitamínů. Je zdrojem hořčíku, železa, síry, chromu, manganu, zinku a mědi.